

WWW.CGMALAYSIA.COM



# NATIONAL CLIMATE GOVERNANCE SUMMIT 2024

### **TUESDAY 10 SEPT - THURSDAY 12 SEPT 2024**

SASANA KIJANG | HYBRID

#### HEADLINED BY:



YB NIK NAZMI BIN NIK AHMAD Minister of Natural Resources and Environmental Sustainability (NRES), Malaysia.



DATUK JESSICA CHEW

Deputy Governor, Bank Negara Malaysia.



**YB LIEW CHIN TONG** 

Deputy Minister of Investment, Trade and Industry (MITI), Malaysia.



DATUK NOR AZIMAH ABDUL AZIZ Chief Executive Officer, Companies Commission of Malaysia (SSM).



YB SENATOR PUAN SARASWATHY KANDASAMI Deputy Minister of National Unity, Malaysia.



#### PROF. ANDERS LEVERMANN

Head of Research Department, Potsdam Institute for Climate Impact Research.



DATO' MOHAMMAD FAIZ AZMI Executive Chairman, Securities Commission (SC).



#### DATO' SERI IR. DR. ZAINI UJANG

Chief Secretary of the Ministry of Higher Education.



ANDREI MARCU Founder and Executive Director, European Roundtable on climate and sustainable transition (ERCST).



KARINA LITVACK Founding Chairman, Climate Governance Initiative.



DR. HOESUNG LEE Immediate Past Chairman, Intergovernmenta Panel on Climate Change (IPCC).



PHILIPPE JOUBERT Founder and CEO, Earth on Board.



IAN MONROE President & Chief Investment Officer, Etho Capital.



**PROF. THAKUR S POWDYEL** Former Minister of Education, Royal Government of Bhutan.



#### PROF. DR. JOMO KWAME SUNDARAM

Research Advisor, Khazanah Research Institute.



PROF. THELMA KRUG Chairperson, Global Climate Observing System (GCOS).



**TUESDAY 10 SEPT - THURSDAY 12 SEPT 2024** 

SASANA KIJANG

HYBRID EVENT

REGISTRATION: WWW.CGMALAYSIA.COM



CLIMATE GOVERNANCE MALAYSIA

# **PARALLEL EVENTS**

separate program books are available for each parallel event

### INTERNATIONAL ADVISORY PANEL SUMMIT

MONDAY 9 SEPT 2024

By Invitation Only

### NATIONAL CLIMATE GOVERNANCE SUMMIT

TUESDAY 10 SEPT - THURSDAY 12 SEPT 2024

# SATELLITE EVENTS: 12 UNIVERSITIES

**TUESDAY 10 SEPT - THURSDAY 12 SEPT 2024** 



**TUESDAY 10 SEPT - THURSDAY 12 SEPT 2024** 





**TUESDAY 10 SEPT - THURSDAY 12 SEPT 2024** 

WITH THE SUPPORT OF



MINISTRY OF NATURAL RESOURCES AND ENVIRONMENTAL SUSTAINABILITY



# MINISTRY OF HIGHER EDUCATION



### **TUESDAY 10 SEPT - THURSDAY 12 SEPT 2024**

GRATEFUL FOR SPONSORSHIP FROM







British High Commission Kuala Lumpur



Delegation of the European Union to Malaysia



### HIGHLIGHTS NATIONAL CLIMATE GOVERNANCE SUMMIT 2023

Climate Governance Malaysia's inaugural National Climate Governance Summit in 2023 featured 105 speakers and 18 workshops over 3 days with substantial **online engagements** (via conference app), including:

- Event Engagement: Attendees created 21 meet-ups, shared 169 photos, posted 1712 community messages, posted 11 job postings, shared 172 articles.
- Event Agenda: Attendees had 7360 session views (including offline access), 1618 enrollments, 185 likes, 22 comments.
- Sponsor Highlights: 10 event sponsors received 807667 impressions.
- Event Networking: Attendees sent 2140 direct messages, scheduled 1 meeting, got 5872 profile views, did 436 contact exchanges.
- Attendees shared 171 photos to Twitter, LinkedIn, Facebook & Instagram via Whova, receiving 267 likes and comments.
- CGM sent 6 announcements via Whova to the group of 1533 attendees.
- CGM conducted 8 surveys & live polls via Whova with over 664 attendees.

### NATIONAL CLIMATE GOVERNANCE SUMMIT 2024 FEATURING >80 THOUGHT LEADERS

### Headliners

YB Nik Nazmi Bin Nik Ahmad, Malaysia's Minister of Natural Resources and Environmental Sustainability (NRES).

Dato' Mohammad Faiz Azmi, Executive Chairman, Securities Commission (SC).

Datuk Jessica Chew, Deputy Governor, Bank Negara Malaysia.

YB Liew Chin Tong, Deputy Minister of Investment, Trade and Industry (MITI), Malaysia.

YB Senator Puan Saraswathy Kandasami, Deputy Minister of National Unity, Malaysia.

Datuk Nor Azimah Abdul Aziz, CEO, Companies Commission of Malaysia (SSM).

Prof. Anders Levermann, Head of Research Department, Potsdam Institute for Climate impact Research.

Dato' Seri Ir. Dr. Zaini Ujang, Chief Secretary of the Ministry of Higher Education.

### PLUS, FOR THE FIRST TIME, OUR INTERNATIONAL ADVISORY PANEL



#### ANDREI MARCU

Founder and Executive Director, European Roundtable on climate and sustainable transition (ERCST).



### KARINA LITVACK

Founding Chairman, Climate Governance Initiative.



DR. HOESUNG LEE

Immediate Past Chairman, Intergovernmenta Panel on Climate Change (IPCC).

PHILIPPE JOUBERT

Founder and CEO

Earth on Board.



IAN MONROE

President & Chief Investment Officer, Etho Capital.



PROF. DR. JOMO SUNDARAM

Research Advisor, Khazanah Research Institute.



### **PROF. THAKUR S POWDYEL**

Former Minister of Education, Royal Government of Bhutan.



### PROF. THELMA KRUG

Chair, Global Climate Observing System (GCOS).

### DAY 1: TUESDAY 10 SEPT 2024

9:30am [10 min] **Opening Remarks** by Datin Seri Sunita Rajakumar, Founder and Chairperson, Climate Governance Malaysia (CGM).

9:40am [10 min] Welcoming Remarks by Datuk Nor Azimah Abdul Aziz, Chief Executive Officer, Companies Commission of Malaysia.

### 9:50am [20 min] **Keynote** by Datuk Jessica Chew, Deputy Governor, Bank Negara Malaysia.

### 10:15am [25 min]

Fireside Chat with YB Nik Nazmi Bin Nik Ahmad, Minister of Natural Resources and Environmental Sustainability (NRES), Malaysia; moderated by Datin Seri Sunita Rajakumar, Founder and Chairperson, Climate Governance Malaysia (CGM).

10:40am [20 min] Tea Break / Multimedia Screening.

11:00am [10 min] Intervention by Prof. Sanjay Sarma, President and CEO, Asia School of Business.

### 11:10am [20 min]

### Keynote

by International Advisory Panel (IAP) member Dr. Hoesung Lee, Immediate Past Chairman, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

### 11:30am [20 min]

#### Keynote

by IAP member Prof. Thelma Krug, Chairperson, the Global Climate Observing System Steering Committee (GCOS).

# DAY 1: TUESDAY 10 SEPT 2024

### 11:50am [45 min]

Panel Discussion: Engaging Stakeholders to Achieve Biodiversity Conservation Targets with Datuk Dr. John Payne, CEO, Bringing Back Our Rare Animals (BORA) Julian Hyde, CEO, Reef Check Malaysia Rashyid Redza Anwarudin, Chief Sustainability Officer, SD Guthrie Prof. Gopalasamy Reuben Clements, Sustainable Finance Specialist, Zoological Society London (ZSL) moderated by Dato' Henry Barlow, Council Member, Climate Governance Malaysia.

### 12:35pm [55 min] Lunch. Register early to request for an invitation to be seated at a table hosted by a climate leader.

### 1:30pm [15 min]

### Keynote

by IAP member Andrei Marcu, Founder and Executive Director, European Roundtable on Climate Change and Sustainable Transition.

### 1:45pm [15 min]

### Keynote

by IAP member Prof. Thakur S Powdyel, Former Minister of Education, Royal Government of Bhutan.

### 2:00pm [15 min]

### Keynote

by IAP member Ian Monroe, President and Chief Investment Officer, Etho Capital.

### 2:15pm [40 mins]

### Panel Discussion: Meaningful Sustainability Ambition

with Karina Litvack, Founding Chairman, Climate Governance Initiative Joseph D'Cruz, CEO, Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) Dr. Alizan Mahadi, Senior Economist, United Nations Development Programme (UNDP) moderated by Michele Kythe Lim, President & CEO, Institute of Corporate Directors Malaysia (ICDM).

### 2:55pm [15min]

### Keynote

by IAP member Philippe Joubert, Founder and CEO, Earth on Board.

### DAY 1: TUESDAY 10 SEPT 2024

3:10pm [15 min] Break / Multimedia Screening.

3:25pm [45 min] **Panel Discussion: Climate Ambitions and Expectations of Trading Partners** with H.E. B.N. Reddy, High Commissioner of the Republic of India to Malaysia Manu Bhalla, Deputy Chief of Mission, United States to Malaysia Timo Goosmann, Minister Counsellor – Head of Political Affairs, Press and Information, the Delegation of the European Union to Malaysia. moderated by Rejina Rahim, Founder of Wahine Capital.

4:10pm [30 min] **Keynote: Institutions which are Fit for Purpose and the Climate Crisis** by CGM's IAP member Prof. Dr. Jomo Kwame Sundaram, Research Advisor, Khazanah Research Institute.

followed by Fireside Chat: A New Narrative for Climate Resilience moderated by Khoo Hsu Chuang, Managing Director, KHC Ventures Sdn Bhd.

4:40pm [10 min] **Closing Remarks** by Dr. Gary Theseira, Director, CGM.

4:50pm End of Day 1.

### DAY 2: WEDNESDAY 11 SEPT 2024

9:30am [5 min] **Welcoming Remarks** by Datin Seri Sunita Rajakumar, Founder and Chairperson, Climate Governance Malaysia (CGM).

9:35am [15 min] **Keynote: Capital Markets Supporting a Smooth and Just Transition** by Dato' Faiz Azmi, Executive Chairman, Securities Commission (SC).

9:50am [20 min] Message from [

1

10:10am (40 min)

#### Panel Discussion: Case Studies on Financing the Transition

with **Roni Abdul Wahab**, Group Chief Executive Officer, Bank Pembangunan Malaysia Berhad **Gurdip Singh Sidhu**, Country Head and Chief Executive Officer, CIMB Bank Malaysia **Wei Wei Ng**, Executive Director and Chief Executive Officer of UOB Malaysia Dato' Omar Siddiq Bin Amin Noer Rashid, Non-Independent Executive Director and Chief Executive Officer, HSBC Bank Malaysia moderated by Datin Seri Sunita Rajakumar, Chairperson, Climate Governance Malaysia.

10:50am [40 min]

### Panel Discussion: Case Studies on Increasing Resilience

with Brad Weir, Head of Analytics, Asia, Aon Junior Cho, Country Chief Executive Officer, Zurich Insurance Company Ltd Sean Wang, Chief Executive Officer, Allianz Malaysia Berhad moderated by Dr. Gary Theseira, Director, CGM.

11:30am [10 min] Break

11:40am [15 min] **Keynote: Economic Consequences of Climate Inaction** by Dr. Apurva Sanghi, Chief Economist, World Bank Malaysia.

### DAY 2: WEDNESDAY 11 SEPT 2024

11:55am [15 min] **Keynote: Investment Strategies for Decarbonising the Economy** by Dato' Rizal Rickman Ramli, Chief Investment Officer, Permodalan Nasional Berhad (PNB).

12:10pm [15 min] **Keynote: Climate Concerns of Minority Shareholders** by Dr. Ismet Yusoff, CEO, Minority Shareholders Watch Group (MSWG).

12:25pm [15 min] **Keynote: Key Sustainability Focus Areas for Asia** by Sannya Joseph, Head of APAC, ESG Client Engagement, S&P Global.

12:40pm [20 min] **Keynote: Financial Institution Net Zero Transition Plans** by Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ).

1:00pm [60 min] Lunch. Register early to request for an invitation to be seated at a table hosted by a climate leader.

Afternoon Program 4 masterclasses and 9 workshops.

### DAY 3: THURSDAY 12 SEPT 2024

9:30am [10 min]

### Welcoming Remarks

by YB Dato' Sri Mustapa Mohamed, Former Minister in the Prime Minister's Department (Economics), Economic Planning Unit.

#### 9:40am [20 min]

### Keynote: Planetary Boundaries at Tipping Points

by Prof. Anders Levermann, Head of Research Department, Potsdam Institute for Climate Impact Research.

### 10:00am [45 min]

### Panel Discussion: Capital Markets Supporting Ecosystem Services

with Dr. Glen Reynolds, Director and Senior Scientist, South East Asia Rainforest Research Partnership (SEARRP)

Faizal Parish, Director, Ecologist / Environmental Management Specialist, Global Environment Centre (GEC)

Prof. Dr. Ong Kian Ming, Pro Vice-Chancellor for External Engagement, Taylor's University moderated by Sharath Martin, Senior Policy Manager, Asia Pacific.

10:45am [10 min] Break

10:55am [15 min] **Keynote: Sustainable Investing: Greening and Growing Our Economy at Once** by YB Liew Chin Tong, Deputy Minister of Investment, Trade and Industry (MITI), Malaysia.

### 11:10am [40 min]

### Panel Discussion: Aspiring to be Nature Positive

with Gretchen Govoni, Chief Sustainability Officer, Petronas Chemicals Group Bhd Shahril Azuar Jimin, Group Chief Sustainability Officer, Maybank Renuka Indrarajah, Director-Legal and Corporate Affairs, Heineken Malaysia moderated by Sathis Venkitasamy, Senior River Care Programme Officer, Global Environment Centre (GEC).

# DAY 3: THURSDAY 12 SEPT 2024

### 11:50am [15 min]

Fireside Chat: The Urgency of Facilitating a Smooth and Just Transition with YB Senator Saraswathy Kandasami, Deputy Minister of National Unity, Malaysia moderated by Datuk (Dr.) Hafsah Hashim, Founder and Chairperson, Women Leadership Foundation.

### 12:05pm [15 min]

### Keynote: Anticipating Indirect Physical and Transition Risks

by Lt. Kol (PA) Mohd Syukri Bin Madnor, Chief of Secretariat and Policy Planning and Coordination Division, Malaysia Civil Defence Force.

### 12:25pm [15 min]

Keynote: Responsibilities of the Institutions of Learning in the Climate Crisis & ESD (Education for Sustainable Developmemt)

by Dato' Seri Ir. Dr. Zaini Ujang, Chief Secretary of the Ministry of Higher Education.

### 12:40pm [50 min] Lunch.

Register early to request for an invitation to be seated at a table hosted by a climate leader.

### Afternoon Program

3 masterclasses and 6 workshops.

# **MASTERCLASSES AND WORKSHOPS**

All details are accurate at the time of publishing however, please visit our website for the final confirmed details of each event.

Where spaces are limited, we will not restrict online registration however, admission will be allowed on a first-come basis.

www.cgmalaysia.com

### DAY 2: WEDNESDAY 11 SEPT 2024

### MASTERCLASSES

### 2:00pm [up to 120 min]

limited to 50 pax only

Masterclass I: Boardroom Climate Essentials conducted by Philippe Joubert, Founder and CEO, Earth on Board.

### 2:00pm [up to 120 min] limited to 50 pax only **Masterclass II: Taking Effective Climate Action Now**

conducted by Ian Monroe, President and Chief Investment Officer, Etho Capital.

### 2:00pm [up to 120 min]

Masterclass III: Decarbonising Supply Chains: Lessons from a Supply Chain Innovation

conducted by Dr. Shardul Phadnis, Associate Professor (II) of Operations and Supply Chain Management, Asia School of Business.

### 2:00pm - 4:00pm

Masterclass IV: Unravelling the Global Climate Litigation Landscape

in collaboration with ClientEarth and the Bar Council

### conducted by

Elizabeth Wu, Legal consultant, Energy Systems, (Asia) / Visiting Researcher, ClientEarth / Asia-Pacific Centre for Environmental Law; Jonathan White, Lawyer, Accountable Corporations, ClientEarth; Lea Main-Klingst, Lawyer, Fundamental Rights, ClientEarth; and Kiu Jia Yaw, Chairman, Environment & Climate Change Sub-Committee, Malaysian Bar Council.

### Opening remarks by:

Tan Sri Tommy Thomas, Former Attorney General of Malaysia; and Tuan Haji Mohamad Ezri bin Abdul Wahab, President, Malaysian Bar <u>Council.</u>

### Closing remarks by:

To' Puan Janet Looi, Senior Partner, Head of Corporate and Co- Head, ESG Group of Skrine.

### **WORKSHOPS**

### **Carbon Themed Workshops: Price the Negative Externality**

2:00pm [45 min] Workshop I: Voluntary **Carbon Markets** conducted by Dr. Wei-nee Chen, Head of Carbon Market, Bursa Malaysia.

### 2:00pm [45 min]

limited to 50 pax only Workshop IV: Lessons from a Negative Carbon **Emissions Country** conducted by Prof. Thakur S Powdyel, Visiting Professor, Former Minister of Education, Royal Government of Bhutan.

### 2:45pm [45 min] Workshop II: Mandatory **Carbon Trading Schemes** conducted by Andrei Marcu, Founder and Executive Director, European Roundtable on Climate Change and Suatinable Transition (ERCST).

2:45pm [45 min] limited to 50 pax only Workshop V: National **Climate Risks Dashboard** conducted by Mike Mathias, Former Big-4 Partner and International Banker; Jasim Puthucheary, COO, E-Solutions and Gov-Tech Specialist, Scicom MSC Bhd; and Lt. Kol (PA) Mohd Syukri bin Madnor, Chief of Secretariat and Policy Planning and Coordination Division, Malaysia Civil Defence Force.

### **Biodiversity Themed Workshops: Be Nature Positive**

### 2:00pm [45 min] Workshop VI: (Biodiversity) Nature Pledae conducted by Dr. Alizan Mahadi, Senior Economist, United Nations

(UNDP).

Human Wildlife Conflict conducted by Datuk Dr. John Payne, CEO, Bringing Back Our Rare Animals Development Programme (BORA).

2:45pm [45 min]

Workshop VII

3:30pm [15 min] Break

Accurate at the time of writing. All venues at Sasana Kijang. Registration, as well as final details, will be available at www.cgmalaysia.com

3:45pm [45 min] Workshop III: Value Chain **Decarbonisation Through** Supplier Engagement **Program and Internal Carbon** Pricing conducted by Prannoy Chowdhury, Associate Director, The Carbon Trust, Singapore.

(Biodiversity) Managing

3:45pm [45 min] Workshop VIII: (Biodiversity) **Reforestation Best Practices** conducted by Dr. Dzaeman Dzulkifli, Executive Director, **Tropical Rainforest** Conservation & Research Centre (TRCRC).

3:45pm [45 min] Workshop IX: (Biodiversity) **Community Engagement** conducted by Julian Hyde, CEO, Reef Check Malaysia.

### DAY 3: THURSDAY 12 SEPT 2024

### MASTERCLASSES

2:00pm [up to 120 min] Masterclass I: A Primer on Introducing Carbon Pricing in Malaysia conducted by Taisei Matsuki, Senior Climate Change Specialist, World Bank Malaysia.

with welcoming remarks by Tan Mei Ling, Senior Country Operations Officer, World Bank Malaysia.

Pricing a negative externality is one of the most efficient mechanisms to signal priorities, but this needs to be supplemented by a raft of policies and measures. Learn about the good practices and policies around the world to price carbon, leading to the private sector being accountable stakeholders.

### 2:00pm [up to 120 min] Masterclass III: Operationalising Sustainable Palm Oil Best Practices conducted by Ku Kok Peng, Group Chief Sustainibility Officer, KLK BHD Edi Suhardi, Chair of Indonesian Sustainable Palm Oil Campaign, Indonesian Palm Oil Association (GAPKI); and Joseph D'Cruz, CEO, Roundtable for Sustainable Palm Oil (RSPO).

moderated by M.R. Chandran, Chairman of the Board, IRGA Sdn Bhd; and Dato' Henry Barlow, Council Member, CGM.

### **WORKSHOPS**

2:00pm [45 min] Workshop I: Digital for Net Zero conducted by Fadli Amin, Head of Sustainability, Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC); Henrick Choo, CEO-Malaysia, NTT DATA, Inc.; Dr. Matthew Wong, CEO/Co-Founder, CarbonGPT; Manminder Kaur Dhillon, CEO, PubliCT.io: and Tan Kah Wooi, Chief Solution Architect & BD Director, Tanand Technology Sdn Bhd.

2:45pm [45 min] Workshop II: Automotive **Sector Best Practices** conducted by Lee Yeet Chuan, CEO, Proton Global Services.

2:00pm [45 min] Workshop IV: Strengthening ESG Adoption within Supply Chains: A Primer for Suppliers and Customers conducted by Navina Balasingam, General Manager, Capital Markets Malaysia (CM<sup>2</sup>); and Margie Ong, CEO, Thoughts In Gear.

2:45pm [45 min] Workshop V: Food Security and Traceability conducted by Wan Mugtadir Wan Abdul Fatah, Head of Sustainability, BSI Malaysia.

2:00pm [up to 120 min]

Masterclass II: Property and Construction Sector - Green Buildings Best Practices conducted by Ibsen C. Barlongay, Regional Sales Manager - ASEAN, CarbonCure Technologies Inc.;

Gregers Reimann, Managing Director, IEN Consulting; and

S Ramesh, General Manager, IJM Corporation Berhad.

Explore the forefront of sustainable construction and real estate development in this dynamic panel, where industry leader will delve into case studies and discuss best practices. Our expert panellists will cover a range of critical topics, including:

- Case Studies on Industry Best Practices: Learn from real-world examples of successful sustainable construction projects and the strategies that made them effectively.
- Circularity in Construction: Understand how adopting circular economy principles can minimise waste and maximise resource efficiency in construction.
- Disruptive Technology: Explore the latest technological advancements that are revolutionising the construction and real estate industries, from smart building systems to advanced materials.
- Increasing Regulatory Compliance: Navigate the evolving landscape of environmental regulations and learn how to ensure compliance while maintaining project efficiency.

Accurate at the time of writing. Registration, as well as final details, will be available at www.cgmalaysia.com 3:30pm [15 min] Break

3:45pm [45 min] Workshop III: Fostering Sustainable Future through ESG Certifications conducted by Wan Shahima binti Mior Ahmed Shahimi, Head Management System Certification Department, SIRIM QAS INTERNATIONAL Sdn Bhd.

3:45pm [45 min] Workshop VI: Hospitality **Industry Best Practices** conducted by Nigel Wong Chun Teim, President, Malaysian Association of Tour and Travel Agents (MATTA).

# **CLIMATE ACTION AT INSTITUTIONS OF LEARNING**

With The Support of



MINISTRY OF HIGHER EDUCATION





University







UNIVERSITI MALAYSIA SARAWAK







UMT



These are satellite events of the NATIONAL CLIMATE GOVERNANCE SUMMIT 2024 www.cgmalaysia.com



CLIMATE GOVERNANCE MALATSIA

# Thank you for supporting the

# NATIONAL CLIMATE GOVERNANCE SUMMIT 2024

WWW.CGMALAYSIA.COM